"Jeśli owoce i warzywa są przechowywane i sprzedawane w niewłaściwej temperaturze, to spadnie ich wartości odżywczej, tracą witaminy i minerały", wyjaśnia Aneta Łańcuchowska, dietetyk, dietetyk "hälsa".

"Kiedy zimno, stają się chłodniejsze i szybsze", dodaje.

Nie podają także wilgoci. Jeśli sprzedawca przechowuje je w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności, zaczynają się psować. W nich są pleśnie i grzyby rakotwórcze.

    
Obecność rakotwórczych toksyn w owocach i warzywach wskazuje na brązowe plamy. Oznacza to, że w nich zaczął się proces rozpadu. I to nie pomoże odmłodzić ich, te szkodliwe substancje już trafiły w całość owoców lub warzyw - wskazują eksperci.

Wyjątkami są banany. Ciemna skóra i plamka wykazują dojrzałość.
Jak przechowywać warzywa i owoce?

    
Na mrożenie są szczególnie podatne pomidory, jabłka, ogórki i papryka - twierdzi Anna Kuczkin, dietetyk. Pomidory należy przechowywać w temperaturze powyżej 5 stopni Celsjusza. Liście warzyw i warzyw liściastych są najmniej trwałe.

Ważne jest również, aby czas zbiorów. Nie jest deszczowa pogoda. Do składowania nadają się wyłącznie zdrowe i nieuszkodzone, wolne od produktów. Podczas przechowywania ważne jest przechowywanie temperatury i wilgotności. Temperatura nie powinna spaść poniżej zera.

Nie powinniśmy kupować owoców i warzyw, które pachną zapachem. Warto sprawdzić przed zakupem. Jeśli poczujemy charakterystyczny zapach, oznacza to, że były one przechowywane w piwnicy zbyt długo.

    
Spójrzmy też na to, jak wygląda owoc lub warzywa. Nie ma plam na niej lub nie jest zbyt miękka - radzi Anna Kuczkin, dietetyk. "Zapytaj sprzedawcę gdzie i gdzie był przechowywany i w jakiej temperaturze", dodaje.

Błyszczące jabłka i czyste ziemniaki

Anna Łańcuchowska ostrzega także przed warzywami i owocami, które są nienaturalnie lśniące i wypolerowane.

    
Produkty te są pokryte specjalnymi woskami, więc nie psują się i nie wysychają - mówi. I dodaje: Należy również unikać jabłek, które mają idealny kształt, wszystkie te same wielkości. Nie są naturalnie hodowane. Są nawożone chemicznie.


To samo dotyczy gotowych ziemniaków, które są pakowane w plastikowe torby. - Niektóre z nich mają zielonkawy kolor. Oznacza to, że zawierają solaninę. Takie ziemniaki nie nadają się do spożycia, należy je wyrzucić - wyjaśnia ekspert.

Ekspert zwraca uwagę na fakt, że wielkość warzyw i owoców jest ważna. Wybierz małe i unikaj tych mocno uprawianych. - Nienaturalne rozmiary wskazują na obecność pestycydów - tłumaczy Łańcuchowska.