Naukowcy donoszą, że dieta śródziemnomorska, która składa się ze świeżych warzyw, owoców i napojów okazjonalnych, może pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji do późnego wieku.



To ostatnie w ostatnich badaniach wykazujących, że zdrowa dieta może pomóc zachować zdrowie, w tym mózg.

 

Nowe badania różnią się jednak od innych, ponieważ wykazały, że dodawanie ryb do diety nie zmienia niczego. Nie jest jasne, dlaczego tak jest, ale wyniki analizy stanowią kolejny dowód na korzyści płynące z porzucenia fast foodów i przejścia na oliwę z oliwek, dużo świeżych owoców, hummus, fasolę i makaron.

Mózg każdego człowieka maleje wraz z wiekiem. Badanie opublikowane w czasopiśmie Neurology wykazało, że osoby w wieku 70 lat korzystające z diety śródziemnomorskiej traciły mniejsze obciążenie mózgem niż ci, którzy stosowali typową dietę szkocką.

"Odkryliśmy, że niezastosowanie się do zasad diety śródziemnomorskiej wiązało się z większą redukcją objętości mózgu przez trzy lata" - powiedziała Michelle Luciano z Uniwersytetu w Edynburgu w Szkocji.

Zespół wykorzystał grupę mieszkańców Edynburga, którzy urodzili się w 1936 roku i mieszkali tam do tej pory. Wolontariusze wypełnili dziennik karmienia, a wielu zgodziło się na MRI.

Badanie przeprowadzono, gdy uczestnicy byli w wieku od 70 do 76 lat, a obrazy MRI pozwoliły naukowcom zobaczyć, kiedy i jak zmieniły się ich mózgi. Około 400 wolontariuszy zostało poddanych dwóch badaniach w ciągu trzech lat.

Ci, którzy jedli więcej owoców, warzyw, oliwy z oliwek i tym podobnych oraz mniej smażonych potraw, czerwonego mięsa i serów, rzadziej zaszły w mózgu. Średnio proces ten był trzykrotnie wolniejszy niż oczekiwano w ciągu trzech lat u osób w ich wieku.

"W naszym badaniu nawyki żywieniowe zostały zweryfikowane przed zmierzeniem objętości mózgu, co sugeruje, że dieta może zapewnić długotrwałą ochronę tego narządu", powiedział Luciano w oświadczeniu. "Nadal potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki".

Dr David Knopman, profesor neurologii w Mayo Clinic w Minnesocie, który nie uczestniczył w badaniu, powiedział, że może to przełożyć się na rzeczywiste korzyści.

"Utrata objętości mózgu jest nieodłączną częścią procesu starzenia się", powiedział Knopman w wywiadzie dla NBC News.

"Im większy mózg, tym lepiej dla nas, bo pod koniec życia jesteśmy bardziej odporni na skutki chorób mózgu", dodał.

"Osoby o większej objętości organów mogą tolerować patologie mózgu lepiej niż te z mniejszych organów, więc można oczekiwać mniejszej liczby zgonów i skuteczniejszej ochrony przed rozwojem demencji wśród osób, które stosują dietę śródziemnomorską".

Wszyscy uczestniczący w badaniu byli zdrowi i niezależni, a badania nie miały na celu wykazania, czy zdrowsze diety zmniejszają ryzyko otępienia. Jednak w innych badaniach wykazano, że dobra dieta może zapobiec chorobie Alzheimera i innych otępienia.

W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Kolumbii w 2015 r. Wykazano również, że osoby korzystające z diety śródziemnomorskiej miały większe mózgi. Może to być spowodowane faktem, że zwykle jedzą więcej ryb i mniej mięsa.

Poprzednie badania dotyczące diety śródziemnomorskiej wykazały zmniejszone ryzyko wystąpienia chorób serca, niektórych nowotworów, a także udaru mózgu i dłużej żywotności.

Jednak szereg badań w Hiszpanii wykazało, że efekty tej diety są widoczne niemal natychmiast po jego powstaniu. Zespół Barcelony zwraca uwagę, że dodanie oliwy z oliwek i orzechów do standardowej diety hiszpańskiej przynosi wiele korzyści dla zdrowia serca i mózgu.