Dwóch zmarło, a ponad 150 osób zostało zarażonych colą, powszechnie znaną jako E. coli. Jest to efekt spożywania skażonej sałaty. Impreza odbyła się w Wielkiej Brytanii, ale polscy eksperci ostrzegają - zwracają uwagę na produkty pakowane i dokładnie umyj je.


Według dailymail.com 151 osób zostało zdiagnozowanych przez zatrucia pokarmowe spowodowane przez bakterie chorobotwórcze Escherichia coli. Większość osób została zatruta w Anglii, a pojedyncze przypadki zgłoszono także w Walii i Szkocji. Kilkanaście osób wymagało hospitalizacji.

Zakażona sałata była prawdopodobnie przywożona z Morza Śródziemnego.

Infekcje E. coli są najczęściej stosowane w przypadkach, w których normy dotyczące higieny i przygotowania żywności nie są spełnione. Są jednak stosunkowo rzadkie, jeśli wziąć pod uwagę inne zatrucia pokarmowe.

Aby zminimalizować ryzyko zakażenia, ważne jest, aby dobrze umyć i starannie zapakować sałatę i inne warzywa i owoce.

Jeśli robimy sałatę lub inne warzywa w naszym własnym ogrodzie, czystość wody, którą podajemy na warzywa, ma szczególne znaczenie. Dzieje się tak, ponieważ bakterie E. coli chorobotwórcze mogą przeniknąć do warzyw. Nie usunie nawet wtedy dokładnego mycia.

Jednak eksperci podkreślają, że nie każda bakteria E. coli powoduje zatrucia. Szczególnie niebezpieczny jest dwukropek. Pierwsze objawy zakażenia pojawiają się 2-3 dni po spożyciu zanieczyszczonego produktu.

Występuje zatrucie pokarmowe, które charakteryzuje się ostrymi biegunkami i wymiotami. Jednak dolegliwości mogą być niebezpieczne i prowadzić do odwodnienia ciała, aw skrajnych przypadkach do śmierci.

Zanieczyszczenie wirusem E. coli następuje zwykle w lecie. Szacuje się, że co roku każdego tysiące ludzi cierpi z powodu zatrucia pertusą w Polsce.