Owoce i warzywa są znane ze względu na różnorodne korzyści zdrowotne, dlatego też są zalecane przez ekspertów ds. Żywienia jako podstawa prawidłowej diety. Chociaż fakt, że w naszym codziennym menu musi znaleźć miejsce dla nich, nie ma wątpliwości, naukowcy postanowili ponownie podkreślić ich wielkie znaczenie.

Ostatnie badania wykazały, że owoce i warzywa mają duży wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także na umysł. Okazało się, że naturalnie uprawiane pokarmy mogą rozwiązywać problemy zdrowotne psychiczne, takie jak depresja w ciągu zaledwie dwóch tygodni.

Badacze uniwersytetu Otago przyjrzeli się zwyczajom żywieniowym 171 osób w wieku od 18 do 25 lat. Uczestnicy badania podzielili się na trzy grupy, aby zbadać wpływ diety bogatej w owoce i warzywa na samopoczucie.

Uczestnicy pierwszej grupy zostali poproszeni o kontynuowanie normalnej codziennej diety przez dwa tygodnie. Druga grupa osób otrzymała przypomnienia tekstowe i kupony prepaid, aby zachęcić je do spożywania większej ilości owoców i warzyw.

Ostatnia grupa uczestników otrzymała osobiście dwa dodatkowe porcje świeżych owoców i warzyw dziennie (w tym marchew, kiwi, jabłka i pomarańcze). Ci ludzie wykazali znaczną poprawę samopoczucia psychicznego i zwiększoną witalność i motywację.

Jednocześnie w badaniu stwierdzono, że osoby, które otrzymały wiadomości tekstowe jako przypomnienie i kupony na zakup owoców i warzyw, nie wykazały podobnej poprawy.

Podczas badania stwierdzono również, że uczestnicy częściej jedzą gotowane warzywa, gdy byli częścią garneku lub dodawali do innych potraw.

Autor badania, dr Tamlin Conner, powiedział, że w świetle nowych badań ludzie powinni jeść warzywa i owoce znacznie więcej niż tylko 5 razy dziennie. Dietetycy i lekarze powinni mieć świadomość, że produkty te powinny być spożywane tak często, jak to możliwe.

Dr Conner dodaje, że nawet lepiej niż mówić o roli, jaką odgrywają owoce i warzywa, mogą być dostarczane do takich miejsc, jak internaty, ośrodki opieki nad dziećmi, szpitale czy miejsca pracy.

Dodała jednak, że potrzebne są dalsze badania w celu potwierdzenia, jak wiele świeżych owoców i warzyw może przyczynić się do zmian w ludzkim samopoczuciu oraz pomóc w zaburzeniach, takich jak depresja.

Wyniki badania zostały opublikowane w "PLOS ONE".