Wskaźnik glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem tego, jak dana żywność wpływa na poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powinny być podstawą diety nie tylko u diabetyków, ale także osób z cukrzycą typu 2, otyłych, nadwagi i wszystkich tych, którzy chcą zjeść zdrowie.



Produkty o niskim indeksie glikemicznym - indeks glikemiczny produktów

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem tego, jak szybko poziom glukozy we krwi wzrasta po spożyciu środka spożywczego. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione i wchłaniane przez układ trawienny, co powoduje bardzo szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. Do takich produktów należą: arbuz, biały chleb, chipsy, dynia, frytki, marchewka gotowana, pieczone ziemniaki, piwo i popcorn.
Promowane filmy:
Produkty o niskim indeksie glikemicznym obejmują zielone warzywa i pomidory.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym obejmują zielone warzywa i pomidory.

Produkty o niskiej glikemii, takie jak zielone warzywa, pomidory, cebula i surowe marchewki powoli wchłaniane są przez przewód pokarmowy. W rezultacie, istnieje stały, ale niski poziom cukru we krwi między posiłkami.

Przyjmuje się, że indeks glikemiczny glukozy wynosi 100. Z drugiej strony, produktami o niskim indeksie glikemicznym są te, których indeks jest mniejszy niż 55, co powinno stanowić podstawę naszej diety. Indeks artykułów o średnim indeksie glikemicznym wynosi od 55 do 70 IG. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które powinny być spożywane sporadycznie, mają IG powyżej 70.

Diety oparte na produktach o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko insulinooporności i otyłości. Z drugiej strony produkty o niskim indeksie glikemicznym wpływają na obniżenie stężenia triglicerydów w surowicy, co znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym - owoce, warzywa

Wśród warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym są między innymi:

    
cebula,
    
cukini,
    
gotowane ziemniaki,
    
grejpfrut,
    
Zielony groszek,
    
gruszki,
    
Suszone jabłka,
    
jabłka,
    
suszone morele,
    
Pomarańcze,
    
Słodkie ziemniaki (yam),
    
soczewica,
    
soja,
    
Śliwki,
    
Surowe śliwki,
    
Świeże marchewki,
    
Truskawka,
    
winogrona,
    
wiśnie,
    
zielony groszek.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym - nabiał

Wśród produktów mleczarskich, żywności o niskiej zawartości glikemii obejmują:

    
Jogurt 0% tłuszczu,
    
Naturalny jogurt,
    
Pełne mleko (3% tłuszcz),
    
Mleko zagięte,
    
Ser Gouda,
    
kwaśna śmietana,
    
twarożek.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym - zboża i produkty zbożowe.

Produkty żywnościowe na bazie zbóż, produkty o niskim indeksie glikemicznym to:

 

    
Gryka,
    
Otręby chlebowe,
    
chleb pełnoziarnisty,
    
Chleb gruby,
    
Makaron,
    
Owsianka,
    
Płatki z otrębami,
    
pumpernikiel,
    
Ryż gotowany na parze,
    
Ziarna pszenicy,
    
Ziarno ryżu,
    
Ziarno jęczmienia.