Warzywa, zwłaszcza rodzina, do której należy cebula, powodują biegunkę i wzdęcia, wraz ze zwiększonym powrocie gazu. Podobne warzywa są aktywne: czosnek, fasola, brokuły, kalafior.

Nie ma powodu, aby się martwić, zwłaszcza, że ​​wyniki testów są poprawne. Jest to normalna reakcja organizmu na substancje zawarte w tych warzywach i dużą ilość nierozpuszczalnego włókna.

Po spożyciu surowej cebuli i czosnku można uzyskać więcej wydłużonych i gazowych niż gotowane warzywa. Zaleca się, aby nie spożywać więcej niż 2-3 ząbków czosnku dziennie, które powinny być dokładnie posiekane przed jedzeniem. Surowa cebula zawiera wiele błonnika i naturalnego typu cukru o nazwie fruktoza, co również sprzyja temu. Objawy.

Wykaz substancji, które mogą działać podobnie:

    
Kofeina - stymuluje system trawienny, co czasami prowadzi do poważnych skurczów i zwiększa ruchy jelit nawet u zdrowych osób
    
Nierozpuszczalne błonnik - surowe owoce i warzywa, nasiona i orzechy. Inne działanie ma rozpuszczalne włókno, w produktach takich jak makaron, ryż, ziemniaki, które pomagają wiązać luźne taborety.
    
alkohol
    
Tłuszcze - mogą pogłębić perystaltykę, co prowadzi do większej liczby ruchów jelit.
    
napój gazowany
    
Syntetyczne substancje słodzące - produkty zawierające sorbitol, mannitol i sukralozę mogą powodować biegunkę i wzdęcia
    
Mleczko - tylko u osób z nietolerancją laktozy.