Jaki jest wpływ wagi poszczególnych owoców i warzyw? Czy połączenie zawartości błonnika pokarmowego i ładunku glikemicznego wpływają na różnice w odchudzaniu?

Dr Monica Bertoia i jej zespół (Harvard T.H. Chan School of Public Health i Brigham & Women's Hospital w Bostonie) postawili hipotezę, że niektóre owoce i warzywa mogą pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu normalnej masy ciała.

W badaniu skoncentrowanym na określeniu czynników ryzyka chorób przewlekłych wzięło udział 133 468 mężczyzn i kobiet, z których większość reprezentowała zawód medyczny.

Badanie obejmowało zdrowych osobników bez przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe. Uczestnicy osobiście zgłaszali zmiany wagi, a co 4 lata wypełniali kwestionariusze dotyczące żywienia i stylu życia. Czas obserwacji wynosił 24 lata (1985-2010).

Owoce i warzywa są podzielone na bogate i słabe węglowodany i mają wysokie lub niskie obciążenie glikemiczne. Ponadto na podstawie podobnej wartości odżywczej owoce podzielono na cytrusy, melon i jagody, a także zielone i zielone rośliny strączkowe. Dołączono tylko owoce, z wyłączeniem soków. W przypadku ziemniaków, w tej kategorii znalazły się gotowane ziemniaki i puree. Nie było smażonych ziemniaków.

Naukowcy przeanalizowali dane o zmianach wagi, a także o zmianach w diecie i relacjach pomiędzy zmianami spożycia poszczególnych owoców i warzyw oraz zmianami wagi.

Zmienne stylu życia, które mogłyby kolidować z analizą danych (palenie tytoniu, aktywność fizyczna, godziny spędzone na oglądaniu telewizji) i inne artykuły spożywcze, takie jak smażone ziemniaki, soki owocowe, całe ziarna, słodycze i alkohol.

Zaobserwowano, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw dziennie prowadzi do utraty wagi. Prawdopodobnie jest to spowodowane zwiększonym poczuciem sytości, jedząc stosunkowo niewielkie ilości kalorii.

Większa utrata wagi w przypadku spożycia warzyw wiązała się z wyższą zawartością błonnika i niższym obciążeniem glikemicznym - jest to prawda w przypadku żył krzyżowych, takich jak brokuły, kiełki bruksela i kalafior. Owoce, zwłaszcza jagody (jagody, truskawki, maliny, jeżyny i truskawki) oraz jabłka i gruszki, przyczyniły się do większej utraty wagi w porównaniu do warzyw.

Jednakże analiza danych wskazuje, że skrobiakowate warzywa takie jak kukurydza, groszek, ziemniaki, marchewka i kapusta mogą prowadzić do przyrostu masy ciała. Mają wysokie obciążenie glikemiczne, ale nie zapominają, że są również cennym źródłem składników takich jak witamina C, witamina B6, potas, żelazo, błonnik pokarmowy i białko roślinne.

Podsumowując, wyniki badania potwierdzają korzyści z spożycia większej ilości owoców i warzyw, ale również należy podkreślić potrzebę ich rozróżnienia. Chociaż stopa utraty wagi wydaje się być mała, jednoczesne stosowanie dwóch dawek warzyw i owoców dziennie przez dłuższy czas może powodować znaczne różnice w ciężarze ciała, co najmniej konieczne do utrzymania stałej masy.