Agencja ds. Rynku Rolnego powiedziała, że dzieci uczestniczące w programie Owoce i warzywa w szkole jedzą o 18% więcej owoców, ale jest to mniej niż eksperci. Znajomość rodziców o zdrowym odżywianiu jest niewielka.

Program został oceniony przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Został on zaprojektowany w celu określenia, między innymi, sposobu, w jaki program wpływa na nawyki żywieniowe dzieci i czy jeść więcej tych produktów i czy mają wiedzę na temat zdrowej diety. W programie uczestniczą pierwsze trzy klasy szkoły podstawowej.

Okazało się, że po trzech latach uczestnictwa w programie spożycie owoców wśród dzieci wzrosło o 18%, aw grupie nie uczestniczących w niej - o zaledwie 4%. Nie było różnicy w jedzeniu warzyw między grupą programową a na zewnątrz.

Zużycie owoców i warzyw przez dzieci wzrosło do 328 gramów dziennie, ale nadal jest niższe niż zalecane przez ekspertów, tj. Co najmniej 400 gramów dziennie.

Zdaniem Instytutu, w ciągu następnych lat, dzieci uczą się, ile porcji owoców i warzyw dziennie powinno się systematycznie spożywać. Mimo to, po trzech latach nadal 40% uczniów nie mogło prawidłowo wskazać, że powinny jeść 5 porcji owoców i warzyw dziennie, a 25% nie wiedziało, że owoce i warzywa były dobre dla zdrowia, twierdzą eksperci.

Informacje na temat zdrowego odżywiania się przekazywane w szkołach mogą nie być wystarczająco wchłonięte przez dzieci, a forma ich transmisji może być niewłaściwa (...) Ważne jest, aby wspierać szkoły i nauczyciele w materiałach edukacyjnych i dydaktycznych "- podsumowali autorzy raportu. .

W kwestii żywienia dzieci, oprócz szkoły, kluczowe znaczenie ma odŜywianie i zachowanie rodziców. Badania pokazują, że znajomość zdrowego odżywiania rodziców jest niewielka; Tylko 20% z nich wiedziało, jakie były zalecane dzienne spożycie owoców i warzyw dla ich dzieci. Informacje na temat zdrowego żywienia rodziców są w głównej mierze zaangażowane w internet, telewizję i radio.

Dzieci nadal wolą owoce, niż warzywa - zwykle jabłka, truskawki, maliny i banany, a także warzywa: ogórek, marchewka i sałata. Najmniej znane i najmniej znane warzywa to cukinia i szpinak. Dzięki udziałowi w programie wiele dzieci lubiło paprykę.

Nawyki żywieniowe dzieci pogarszają się wraz z wiekiem. Wśród uczniów szkół podstawowych m.in. 35% z nich nie jadało pierwszego śniadania codziennie przed rozpoczęciem szkoły, a około 94% miało słodycze kilka razy w tygodniu.

W ocenie Instytutu program powinien być kontynuowany; Istnieje również potrzeba dalszej edukacji dzieci, ale także ich rodziców.

Program "Owoce w szkole" jest realizowany od roku szkolnego 2009/2010, a ostatni w obecnym kształcie jest obecny rok szkolny 2016/2017. Od następnego roku szkolnego należy połączyć program "Owoce i warzywa w szkole" oraz program "Mleko w szkole". Program realizowany jest przez Agencję Rynku Rolnego.

Sprawozdanie podsumowujące pięć lat realizacji programu zostało przekazane Komisji Europejskiej.