Konsumpcja warzyw i owoców sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi, zgodnie z opublikowanym przez American Journal of Public Health.

Naukowcy z Uniwersytetu Warwick i Australijskiego Uniwersytetu w Queensland przeprowadzili badania nad ponad 12 000 osób. Ludzie wypełniający dzienniki i regularnie przeszukiwali testy zdrowia psychicznego.

W przypadku uczestników, którzy początkowo prawie nie mieli owoców i warzyw, a następnie zmienili się na zdrowsze (zawierające od pięciu do ośmiu porcji warzyw i owoców dziennie), zaobserwowano znaczną poprawę zadowolenia z życia. Zmiana ta była porównywalna do obserwowanej u ludzi po długim okresie bezrobocia po zakończeniu pracy.

Biorąc pod uwagę wpływ czynników takich jak czynniki osobiste i zmiany przychodów, naukowcy odkryli, że rosnące szczęście było związane z każdą dodatkową obsługą warzyw lub owoców w menu (do ośmiu porcji dziennie). Pozytywne efekty widoczne były w ciągu dwóch lat od zmiany diety.

"Warzywa i owoce mogą wzmocnić nasze szczęście szybciej niż poprawiają nasze zdrowie fizyczne". Ustalenia z tego badania mogą okazać się bardziej motywujące do zmiany nawyków żywieniowych niż tradycyjne informacje o korzyściach zdrowia fizycznego ", pisze autor.

Wyniki te dotyczą poprzednich analiz, które wskazują na związek między optymizmem a wyższym poziomem karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy) we krwi.