Nie zgadzam się z procentem mężczyzn, ponieważ aż o 20% sięgają po warzywa i owoce tylko 2-3 razy w tygodniu. Najczęściej te produkty pojawiają się w naszej diecie raz dziennie lub prawie codziennie. Takie oświadczenie stanowiło 52% kobiet i 58% mężczyzn. 1% kobiet i 2% mężczyzn przyznało, że owoce i warzywa tylko raz w miesiącu.

15% mężczyzn i 23% kobiet jedzie na warzywa i owoce kilka razy dziennie. Tylko raz w tygodniu, 3% kobiet i 4% mężczyzn robi to, zgodnie z zapytaniem Agencji Zapytania na ogólnokrajową kampanię społeczno-edukacyjną "Czas na pomidory, jak kochasz polskie warzywa i owoce?" Badania potwierdzają dysproporcje w jedzeniu owoców i warzyw wśród mężczyzn i kobiet. Często chodzą po damki.

- Większość Polaków nie stosuje zaleceń dietetycznych, które codziennie mówią o jedzeniu kilku porcji warzyw i owoców. Oznacza to, że nadal nie mamy pozytywnych nawyków żywieniowych w społeczeństwie - mówi dyrektor Federacji Rolniczej Federacji Przemysłu Agnieszka Falba, który zainicjował ogólnokrajową kampanię "Pora na pomidor".

 

Przeważnie warzywa i owoce jemy surowe lub gotowane, ale preferencje są dość zróżnicowane. Kobiety częściej niż mężczyźni wybierają stosunkowo "egzotyczne" formy przygotowania owoców i warzyw: duszność (31% kobiet i 26% mężczyzn), odparowanie (28% kobiet i 19% mężczyzn), prażenie (24% kobiet i 15% mężczyzn) i grillowanie 24% kobiet i 12% mężczyzn).

Kobiety (77%) częściej niż mężczyźni (69%) jedzą warzywa i owoce jako samoobsługowe pokarmy, takie jak przekąski. Można nawet zaobserwować jeszcze większe różnice w spożyciu warzyw i owoców jako dodatku do innych produktów spożywczych, takich jak sałatki lub sałatki. Zatrudnia aż 88% kobiet i 75% mężczyzn.

Mężczyźni wolą produkty krajowe. Odsetek mistrzów, którzy wolą rodzimych owoców i warzyw jest 43% dla kobiet, wynosi 38%.