Warzywa są jedną z najzdrowszych grup żywności, odpowiednią zarówno dla osób odchudzających, jak i chorych na cukrzycę, a mimo to warzywa nie są docenione w diecie przeciętnego Polaka. Kuchnia polska jest często niedostatecznie wykorzystywana z surowych warzyw i jest najzdrowszą formą warzyw.



Również na naszych stołach wybór warzyw jest bardzo słaby: ziemniaki, kapusta, buraki, pomidory i ogórki. Rzadko jedzą zielone warzywa liściaste, które mają bardzo niski poziom kalorii, ale jednocześnie są bogatym źródłem witamin, minerałów, flawonoidów i błonnika pokarmowego.

Warzywa - dawka dobowa

Zgodnie z ostrosłupem zdrowego odżywiania zalecanym przez Instytut Żywności i Żywienia, warzywa powinny być nierozłączną częścią prawidłowo zbilansowanej diety każdego człowieka. Zalecana ilość to 4 porcje warzyw dziennie. Jest to równoważne spożyciu co najmniej 400 g warzyw dziennie. Ważne jest spożywanie warzyw tak zróżnicowanych i przetworzonych, jak to możliwe, a najlepiej świeże.

Często jest tak, że warzywa nie są akceptowane przez najmłodszych. Ważne jest, aby nie zniechęcać dziecka do jedzenia posiłków w posiłku do dalszych eksperymentów warzywnych w kuchni. Jeśli maluch dowiaduje się o warzywach od najmłodszych lat, jest znacznie bardziej prawdopodobne, że jego dieta dla dorosłych będzie bogata w tę grupę produktów spożywczych.
Warzywa powinny być stałą częścią każdego posiłku
Warzywa powinny stanowić stałą część każdego posiłku (123RF)

Jest bardzo prawdopodobne, że jeśli to zrobisz, dziecko zjadające warzywa po prostu będzie zdrowsze - ryzyko zmniejszenia nadwagi, otyłości, cukrzycy, próchnicy i miażdżycy tętnic.
Warzywa - właściwości odżywcze

Warzywa są wspaniałym źródłem witamin i minerałów. Warzywa pomarańczowe, takie jak dynia i marchewka, zawierają cenny składnik, beta-karoten, odpowiedzialny za piękny odcień skóry, odporność organizmu i prawidłową wizję.

Beta-karoten w warzywach jest prowitaminą A, substancją, która zmienia organizm w "prawdziwą" witaminę A. W przypadku dyni i marchwi, dodać trochę tłuszczu (jako olej roślinny, olej lub świeże masło), ponieważ stymuluje proces. Wchłanianie beta-karotenu.

Impulsy (zwłaszcza soja, fasola) są prawdziwym skarbem białka roślinnego, mogą więc być alternatywą dla mięsa lub ryb.

Większość warzyw obfituje w złożone węglowodany, więc te, które są powoli wchłaniane w przewód pokarmowy i nie powodują szybkich skoków glukozy we krwi. Dzięki temu nie mamy bólu głodu i dłużej czujemy się bolesni. Warzywa zawierają kilka prostych cukrów, więc istnieje mniejsze ryzyko próchnicy zębów.

Wiele żelazka zawiera warzywa liściaste (np. Kapusta, kiełki bruksela, szpinak, pietruszka). Warzywa Brassica są z kolei dobrym źródłem wapnia. Ziemniaki można znaleźć w: ziemniakach, pomidorach lub selerach. Magnez zawiera: kukurydzę, groch i kapustę brukselską. Większość witamin C znajduje się w: papryce, natka pietruszki lub kapusty.

Kobiety oczekujące na dziecko powinny zapewnić odpowiednią dostawę zielonych warzyw liściastych, duże źródło kwasu foliowego, zapobiegając wadom nerwu płodu.

Zaleca się również uzupełnienie diety, nawet jeśli warzywa są jej codziennym składnikiem. Ci, którzy poszukują młodszej skóry, powinni spożywać dużo sałaty lub zielonego groszku, ponieważ zawierają cenną witaminę E, zwaną witaminą witaminową. Jest silnym przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki, powodując stres oksydacyjny w komórkach.

Włókno, zwane również włóknami, może stać się jednym z sojuszników w walce z nadwagą kilogramów. Zapewnia poczucie sytości dłużej, normalizuje poziom glukozy we krwi, zapobiega zaparci, reguluje perystaltykę jelitową, przyspiesza usuwanie toksycznych związków z organizmu.

Ponadto błonnik zawarty w warzywach może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Działanie to wskazuje tak zwane błonnik rozpuszczalny, który zawiera warzywa, takie jak fasola lub zielony groszek.
Warzywa - kaloria

Obecnie stosowane są liczne i różnorodne metody barwienia, aby zapewnić długowieczność produktu. Warzywa mrożone zachowują głównie smak i wartość odżywczą świeżych warzyw. Inna sprawa dotyczy warzyw konserwowych. Przechowywane w ten sposób mają mniej wartości odżywczej, zawierają dużo soli i smaków. Najzdrowsze jest to, że świeże warzywa, jak szybko przechowywane.

 

Warzywa nie są kaloryczne, a wartość kaloryczna większości warzyw nie przekracza 100 kcal. Nawet ziemniaki, uważane za tuczące, dostarczają około 80 kalorii w 100 gramach. Odrębną grupą są suche rośliny strączkowe, których wartość kaloryczna mieści się w zakresie 300-400 kcal / 100 g. Najbardziej kaloryczne są soja i soczewica. Więc jeść z umiarem.

Żadna zdrowa dieta lub dieta odchudzająca może być bez odpowiedniej ilości warzyw. Dają nam energię, są źródłem witamin, minerałów, a zwłaszcza błonnika, co pomaga procesom trawienia. Jednocześnie warzywa są niskokaloryczne i zawierają małe ilości prostych cukrów.