Dieta bogata w warzywa, owoce, soki i produkty mleczarskie zmniejsza ryzyko raka, czego dowodem są badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

W badaniu wzięło udział 217 osób w wieku 23-80 lat, w tym 122 kobiet i 95 mężczyzn. Prof. Lidia Wądołowska, z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, która przewodniczyła badaniu, stwierdziła, że ​​dieta zmniejsza prawdopodobieństwo raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn nawet o 60%.

Uczestnikami badania byli ustalenia, jak często wybrali produkty spożywcze. Analiza ich odpowiedzi wykazała, że ​​u osób, u których dieta była bogatsza w warzywa, owoce, soki i produkty mleczarskie, rak piersi (kobiety) i płuca (u mężczyzn) był znacznie rzadziej występujący, ponieważ tylko 26% W porównaniu z 47%. Choroba w grupie respondentów, którzy uciekli z tego rodzaju żywności.

Według końcowych obliczeń ekspertów z Uniwersytetu w Olsztynie, dieta roślin-mleko zmniejsza prawdopodobieństwo raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn nawet o 60%. Dlaczego to się dzieje?

Prof. Wądołowska wyjaśnia, że ​​owoce i warzywa mają właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i stymulują zdrową reprodukcję komórek. Dlatego przy użyciu zielonej diety dostarczamy organizmowi dużą dawkę składników, które pomagają leczyć chorobę i hamują wzrost guza.

Owoce iw mniejszym stopniu warzywa dostarczają organizmowi cukrów. Jednakże włókno, które zawiera w nim, spowalnia wzrost glukozy we krwi. Zapobiega to nieprawidłowemu metabolizmowi glukozy i chronicznym stanom zapalnym, które mogą powodować raka.

Należy pamiętać, że najważniejsza jest dobrze zbilansowana dieta, co oznacza, że ​​należy ją zróżnicować. Prof. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa podkreśla, że ​​warzywa i owoce są ważnymi miejscami we właściwej diecie, ale także produktów mleczarskich i pełnoziarnistych, a także ryb, co jest bardzo ważne.