Ciało ludzkie ciągle potrzebuje witamin i składników mineralnych niezbędnych do właściwego funkcjonowania. Najlepszym źródłem tych związków są owoce, warzywa, mięso i ryby. Witaminy w naturalnej formie są najlepiej wchłaniane przez organizm. W przypadku awitaminozy spowodowanej brakiem witamin konieczne jest ich uzupełnienie, np. W formie preparatów i suplementów. Witaminy w diecie są podstawą zdrowia, aktywności i aktywności fizycznej.

Witaminy i minerały niezbędne w diecie

Składniki mineralne można podzielić na:
    
Macronutrients: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor i siarczek, żelazo;
    
Mikroelementy: selen, molibden, chrom, cynk, miedź, mangan, jod, fluor, kobalt.

Mikroelementy są elementami występującymi w organizmie w ilościach śladowych. Ich niedobór powoduje nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, a nadmiar jest toksyczny.



Witamina C

    
Źródło witaminy C: owoce cytrusowe, ananasy, czarne porzeczki, truskawki, jagody, melony, pomidory, ziemniaki, kapusta, kapusta brukselska, zielone warzywa, zielony groszek, słodka papryka, rzodkiewki, cebula. Właściwości witaminy C są zwiększone przez obecność witaminy E w diecie.

Witamina E

    
Źródło witaminy E: oleje roślinne, podroby, masło i produkty mleczarskie, żółtka jajka, całe ziarna, rośliny strączkowe, soja, warzywa zielone, orzechy, nasiona.

Żelazo

    
Składa się z enzymów oksydacyjnych i hemoglobin.
    
Niedobór powoduje niedokrwistość, co przejawia się: stałe uczucie zmęczenia, zmniejszenie sprawności fizycznej, drażliwość, ból głowy, wypadanie włosów.
    
Źródła żelaza: żółtka, ryby, podroby, ciemny chleb, grube kaszę, rośliny strączkowe, szpinak, liście pokrzywy.
    
Poziom żelaza zmniejsza szczawę, rabarbar.

Miedź

    
Tworzy enzymy odpowiedzialne za produkcję hemoglobiny i chlorofilu.
    
Źródło miedzi: podroby, ryby, orzechy, płatki zbożowe, rodzynki.

Jod

    
Składa się z hormonów tarczycy, brak niedokrwistości powoduje to gruczoły.
    
Źródła jodu: występuje w glebie, wodzie, powietrzu iw produktach spożywczych. W Polsce na przedmieściach brakuje soli jodowej.

Krzem

    
Element przeciwraktyczny.
    
Źródło: skrzyp, pokrzywy, źrebak, buraki cukrowe.


Selen

    
Zapobiega uszkodzeniu wątroby, zwiększa odporność organizmu na działanie promieni jonizujących, przyspiesza reakcje enzymatyczne.
    
Źródło: siarka woda mineralna, kukurydza, jęczmień, soja, ryby morskie, jaja, mleko.

Cynk

    
Wspomaga centralny układ nerwowy i funkcje gonadowe, ma kluczowe znaczenie dla gojenia ran.
    
Źródło: woda, ziemniaki, pszenica, kukurydza, kakao, podroby.



Suplementy witaminowe

Witaminy powinny być spożywane w formie suplementów w określonych porach dnia.

    
Podczas jedzenia, w przypadku suplementów w postaci syropów, tabletek lub kapsułek. W ten sposób witaminy i minerały są lepiej przyswajane w inne składniki odżywcze.
    
Przed jedzeniem należy przyjmować witaminy rozpuszczalne w wodzie (C, B1, B2, B3, B4, B12), podczas gdy witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, K, E) po spożyciu. W przypadku rozpuszczalnych w tłuszczach witamin należy uważać, aby nie przedawkować.
    
Podczas zimna lub w celu zapobiegania przeziębieniom. Najpopularniejszą witaminą w tabletkach, którą lekarze zalecają, jest witamina C.

Magiczna moc warzyw i owoców leży w większym stopniu. Są źródłem metabolitów, czyli drugorzędowych substancji roślinnych, zwanych fito-składnikami. Robią warzywa i owoce dojrzewają podczas procesu dojrzewania, które może przetrwać zimno, wiatr, deszcz, uszkodzenie słońca lub nagłe zmiany temperatury, a także owady, bakterie, wirusy i grzyby. Nasz system nie zawiera składników odżywczych, dlatego należy regularnie spożywać produkty bogate w te związki. Badania podzielono na kilka grup: karotenoidy (zielone, żółte owoce i warzywa), glukozynolany (kapusta i warzywa korzeniowe), polifenole (owoce, warzywa i ich produkty), terpeny (owoce cytrusowe), związki siarczkowe (cebula, czosnek, ) Fitosterole (nasiona roślinne), fitoestrogeny (soja).