Gotowanie parowe staje się coraz popularniejsze. Gotowanie jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw. Dzięki gotowaniu na parze można zachować minimum witamin i składników odżywczych. Zwykłe gotowanie warzyw, rozpuszczalne w wodzie witaminy są najszybciej wchłaniane, głównie witaminę C. Warzywa w procesie gotowania tracą aż 70% tej witaminy. Witaminy B są podobnie zniszczone w grupie B. Przy gotowaniu na parze tłuszczu lub soli nie należy dodawać, a para wydobywana z produktów w soli. Jak gotować parę

Gotowanie parowe - produkty

Z parą można gotować wszystkie warzywa, nawet liściaste takie jak szpinak. Dzięki tej formie przygotowywania potraw, takich jak warzywa, takie jak ziemniaki posypane ziołami, brokułami i kalafiorami. Ten sposób gotowania nie jest zalecany dla pomidorów, ponieważ tracą smak. Do gotowania na parze należy wybierać tylko świeże warzywa. Produkty nie mogą mieć żadnych uszkodzeń, ponieważ kawałek zepsutych warzyw będzie miał intensywniejszy smak niż gotowany w zwykły sposób w wodzie.

Para może gotować wszystkie rodzaje ryb i trochę mięsa. Ryby przed gotowaniem należy posypać sokiem z cytryny. Można je gotować na parze, ale z bulionem lub winem z dodatkiem ziół. Ryba staje się bardzo soczysta. Mięso parowe należy pociąć na równe porcje. Wybierz delikatne mięso, zalecane mięso drobiowe i cielęce. Ryby i steki są łatwe do strawienia i mniej tłuste od smażonych lub pieczonych. Oprócz potraw parowych może być ryż, również gotowane z tej metody. Para wodna wydobywa smak ryżu. Owoce morza gotowane są ręcznie z własnymi sokami.
Gotowanie na parze - jak gotować smacznie?

Pamiętaj, że podczas parowania temperatury osiągają 120 stopni Celsjusza i 100 stopni Celsjusza. Dlatego gotowane na parze potrawy są szybko gotowe. Łatwiej przygotować warzywa. Gotowane produkty nie powinny stykać się z wodą i muszą wynosić co najmniej 2,5 cm. Czas gotowania jest obliczany od momentu włożenia koszu do kosza, gdy woda zacznie się gotować. Dokładny czas gotowania zależy od rodzaju i ilości żywności.

Produkty parowe powinny być rozmieszczone równomiernie na cienkiej warstwie. Garnek musi być tak duża, że ​​ma wystarczająco dużo miejsca dla pary. Pokrywa musi być ustawiona tak, aby para nie uciekła. Woda nie może zagotować zbyt szybko, bo szybko się gotuje. Woda powinna się delikatnie potrząsnąć. W razie potrzeby można dodać wodę do wrzącej wody, aby nie obniżyć jej temperatury.

Do gotowania na parze można używać specjalnego naczynia lub prostego naczynia z pokrywką na piecu. Jedzenie gotowane na parze powinno być umieszczone w koszyku nad wrzącą wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Jeśli nie ma pary lub parownika, można umieścić naczynie odporne na ciepło na regularnym dużym naczyniu, aby umieścić płytkę.