Czysty barszcz, bardzo smaczny, zastąpiony tak, aby nie zaszkodzić alergii. Bardzo łatwe do przygotowania. Dlaczego myje? Wkrótce dowiesz się!

      1 kg buraka,
      Bio marchewka,
      1/2 natki pietruszki,
      Kawałek pora
      Liść laurowy,
      piment,
      2-3 nasion pieprzu,
      2 ząbki czosnku,
      Mały suszony grzyb,
      Ocet soli i balsamu do smaku.

Przygotowanie:

Umyć buraki, obrać i zetrzeć na grubej siatce. Wlać zimną wodę (powinna wynosić około 10 cm nad buraczkami), dodać warzywa, grzyby i przyprawy (bez soli i ocet). Powoli gotować około 30-40 minut. Odcedź wywar, zrób warzywa ponownie (wystarczy je zakryć) i gotować około 10 minut. Szczep, wymieszaj z pierwszym octu i przypraw z solą i balsamikiem. Skończone.