Rzodkiewka, podobnie jak selera, dostarcza większość minerałów - żelazo, wapń, siarka, magnez, miedź i mangan. Te warzywa są dobrym źródłem witamin C, PP i witamin z grupy B. Są przydatne do tworzenia prostych, lekkich sałatek.

      1 duża grupa rzodkwi,
      1 jabłko,
      Kilka łodygi selera selera,
      1 czerwona cebula,
      1 sałata z masłem,
      Połowa pietruszki,
      Sok z jednego cytryny,
      Szczypta soli i mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania

Warzywa czyste, dokładnie umyte, starannie wysuszone. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebula i seler w tostach, siekać pietruszką. Zanurzone warzywa w misce sałatkowej, posypać sokiem z cytryny.

Połączenie żelaza, miedzi i manganu w jednym produkcie może mieć korzystny wpływ na procesy hematopoetyczne w organizmie, więc sałatka jest wskazana dla osób cierpiących na anemię. Naczynia jest bardzo niską kalorią - 100 gramów zawiera około 60 kcal - bogatą w błonnik, dzięki czemu może z powodzeniem być stosowana w dietach odchudzających.