Jednak, aby były one pełne dobrych wartości, należy je odpowiednio przyrządzać i blanszować w 76 stopniach.
Brokuły mają moc łagodzenia objawów autyzmu na jakiś czas. Terapia, w której stosuje się brokuły, poprawia funkcjonowanie chorych, pacjenci stają się bardziej komunikatywni.
Brokuł oraz jego kiełki mogą chronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Jego właściwości chronią przed zapaleniem błony śluzowej, zapaleniem żołądka, przełyku czy nawet rakiem żołądka.
Zielony kalafior jest idealny na nadciśnienie tętnicze. Duża zawartość potasu sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, a krew płynie swobodniej. Brokuły wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Luteina, zeaksantyna, witamina B2 i witamina C zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku. Po brokuły powinni również sięgać cukrzycy, gdyż posiadają one niski indeks glikemiczny.